Dammen

 

En sen höstdag 2001 började idén om att anlägga en trädgårdsdamm att gro. Platsen var den perfekta, alldeles utanför köksfönstret och bredvid gången till entrén. Genom att lägga dammen där kan jag se den såväl från köket som varje gång jag kommer till eller går från huset.
Att lägga ut en slang för att markera gränsen var lätt och bra.
Jag läste överallt om att man skall ta till så mycket man kan men att man oftast ändå ångrar sig att man inte gjorde den större. Jag flyttade därför ut slangen medan min hustru flyttade in den.....

Sedan var det bara att börja gräva. Grävmaskiner är nog bra men vill man ha träning och känna att man gjort något själv så skall man handgräva.
Något av det första jag fick göra var att leta reda på borrhålet för bergvärmen som jag trodde mig komma ihåg platsen för. Det visade sig att det bara var cirka 20 centimeter ner till berget. Jag hittade hålet ganska fort så där fick jag vara försiktig så att inte rören skadades.

Det var inte bara ett par hundra skottkärror som skulle bort, det var även stenar som skulle upp ur gropen. Den här var så tung att jag fick ta sonen Hjalmar och en "släde" till hjälp för att dra bort den.

Efter en massa grävande stod till slut gropen färdig. I övre högra hörnet syns en mur som jag gjorde för att avgränsa en övre damm. De gula rören skall leda fram ström, påfyllningsvatten samt tillflödet upp till övre dammen.
Som synes begränsades djupet av berg. Närmast gången kom jag dock ner till nära 150 cm. vilket man tydligen skall sträva efter om man vill ha fiskarna kvar över vintern.

Så här såg det ut uppifrån när gropen var färdiggrävd. Nu saknas bara gummiduken och filtret. Dessutom ville jag ha en stor sten i ena kanten. Dels för att det skulle se snyggt ut, dels för att dölja filtret. Så det var bara att ge sig ut på stenjakt i grannskapet.

Jag hittade en rejäl bumling i skogen alldeles intill men eftersom den vägde drygt ett ton var jag tvungen att ta till hjälp för att få den på plats.

För att inte duken skulle skadas av stenen lade jag spillbitar av tjockt gummi under och senare även ovanpå duken.

Äntligen var det dags att lägga ut duken och fylla på vattnet. Olle Fernström, som vi köpte duk och alla  tillbehör av övervakar arbetet.
Det var inte så lätt att undvika fula veck.

Ja så här blev det till slut. Några guldfiskar, två koikarpar, växter och stenen på plats. Den till hälften nergrävda filterlådan skymtar bakom stenen. På bilden syns även den övre naturliga dammen dit lite av vattnet från filtret pumpas upp. Vattnet återvänder via skrevan till höger i bild.

Utsikten från köksfönstret. Jag måste säga att jag känner mig stolt.Visst blev det fint?
Men skulle jag inte ha gjort den större......?
Titta in på "ombyggnad" så får du se.