Ombyggnad del 1

Planeringen

Ja precis som alla skriver, har man börjat med damm så dröjer det inte länge förrän man vill ha större. Och om man börjar med Koi-karpar då har man snart hela tomten och garaget fullt av dammar och akvarier.

Varför skulle jag vara ett undantag? När dammen äntligen stod klar och guldfiskarna ynglade av sig i en förfärlig takt så började det där med Koi. Jag köpte fem stycken av Lasse o Channa på Huddinge Koi. De verkade trivas bra hela sommaren och hösten men när sedan vintern kom blev det sämre. Visserligen hade jag lagt ner två stora akvarie-doppvärmare på botten och byggt en låda med frigolit på insidan för att hålla en vak öppen hela vintern men trots detta dog alla fem Koi för mig mer eller mindre samma vecka. Just när isen höll på att smälta.

I somras fyllde jag 50 år och av mina syskon fick jag två nya Koi. De var runt 20-23 cm stora och jättefina. Jag vågade inte chansa en vinter till utan skaffade ett 450 liters akvarium som jag ställde i garaget. Där går de tillsammans med 5 stora guldfiskar och har det varmt och skönt.

Sen var det det där med större damm......

Så här såg det ut hösten 2004 då jag började fundera på att bygga om, och ut, min damm. Gången måste grävas upp eftersom jag planerar att bygga filtret bakom örnen där en kinesisk en har växt många år. Alla rör till och från dammen skall dessutom gå under gången. Mycket gräva blir det!
Eftersom jag inte vill (eller får) ta mer av tomten i anspråk tänker jag bygga ut dammen på höjden, dvs. bygga en 50-60 cm hög mur runt den nuvarande dammen. På det sättet får jag ett större djup och en mycket större volym. Gångstigen mellan dammen och berget kommer att ligga under vatten och ytan kommer att komma en bra bit upp på bergssidan.

En kväll i november då det hade snöat i flera dagar kom jag på idén att "mura" upp dammen i snö för att se hur det skulle se ut. Muren är cirka 50 cm hög och det kändes inte alls så farligt när man fick se det så här.

Efter lite experimenterande i datorn så blev det så här:

Den 6 februari 2005 och nu kan jag inte hålla mej längre. Jag måste bara få sätta igång. Tyvärr var det tjäle i marken så jag fick bryta loss markteglet. Däremot gick det lätt att få bort enen. Förhoppningsvis klarar den sig så att jag kan återplantera den i närheten av dammen när allt är klart.
Vi får se hur det går.....