Ombyggnad del 3

April till maj 2006

Så har äntligen vintern släppt sitt grepp om oss. Det var trögare än vanligt och för varje dag som gick blev jag alltmer otålig över att inte få fortsätta mitt projekt.
Och jag som lovat en lokal trädgårdsförening att få komma och titta på min skapelse den 20 juni!
Den kan ju inte gärna vara halvfärdig när de kommer. Så det är bara att sätta igång.

Nu har all snö tinat bort och det går bra att fortsätta med formsättning och armering. På bilden kan man se bottenavloppet och armeringen till den bottenplatta jag planerar att gjuta på Långfredagen. För att den inte skall kunna lyfta (hur nu detta skall gå till då det mest är berg under och plattan kommer att hamna 170 cm under vattenytan?) så har jag borrat in 10 mm armeringsjärn i kanterna mot berget och vikt ner dem över bottenarmeringen. Man kan även skymta den inre väggen på formen till sulan som jag kommer att gjuta efter det att bottenplattan är klar.

Jag har köpt nära 1,2 ton torrbetong och  massor av armeringsjärn. Dessutom har jag jagat reda på överblivna partier Lecastenar som skymtar i bakgrunden. Det är tur att man har en släpkärra. Det skall bli kul att börja med uppbyggnadsarbetet. Personligen är jag väl lite tokig som gillar att gräva stora gropar för hand men att bygga upp något kommer nog att kännas ännu bättre. Jag måste dock avslöja en sak redan nu även om du kommer att tro att jag är totalt galen. Jag har redan börjat fundera på om jag inte tog till lite för lite då jag bestämde måtten för den nya dammen... Återigen besannas talesättet inom detta med Koi-dammar;  -Ta till så mycket nu någonsin vågar, och får, du kommer ändå snart att tycka dammen blev för liten.

Långfredagen viktes åt gjutarbete. Jag trodde att det skulle ta hela dagen och halva kvällen men tack vare att en god vän och granne dök upp och hjälpte till med betongblandningen medan jag sprang fram och tillbaka med skottkärran och hinkar så gick allt arbete på bara tre timmar.

Janne Westöö fyller på betongblandaren och försöker undvika att få för mycket cementdamm i mun och ögon.

Ja, så här mycket hann vi.
Vi gjorde av med 50 säckar torrbetong och det räckte till hela botten, 3/4 delar av sulan till muren och ett av uppläggen för den stora stenen som ju måste lyftas cirka 40 cm i och med att vattenytan kommer att höjas så mycket. Jag vill ju inte att stenen skall ligga helt under vattnet. Nu måste jag vänta några dagar innan jag kan bygga vidare på den inre formen. Därefter tar murningen vid, ytterligare ett arbete jag aldrig provat på. Men det skall nog gå det också. Hoppas jag....

5 maj 2006

Nu börjar äntligen det riktiga uppbyggnadsarbetet. De första Lecablocken är lagda och nu saknas ungefär 105 till så är muren klar.... På bilden syns dels att jag gjöt i trappsteg motsvarande ett blocks höjd. Dels kan man kanske ana att sulan på sina ställen är mycket bredare än blocken för att jag skall kunna runda av kurvorna bättre. Men eftersom blocken är 60 cm långa blir det ändå inte helt perfekta kurvor. Hoppas att detta går att dölja med puts. Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag skall täta dammen. Mest lutar det väl åt glasfiber på väggarna och en bit ut på botten men att resten målas med polyester. Detta är nog det bästa sättet men också det dyraste. Vi får se vad det blir.

Morgonen därpå såg det ut så här. Nästan fem varv är lagda och bara två saknas. Jag räknar med att muren kommer att sticka upp cirka 45-50 cm ovanför markytan. Lagom att sitta på med andra ord. Och en massa vatten blir det. Det tjocka röret som är monterat framför magen på mig är till skimmern (titta på den schematiska skissen jag gjorde högre upp på hemsidan). Bakom ryggen på mig syns ett av inloppen. Det andra skall just monteras genom det block jag håller i. Jag vinklade dem för att få rotation på vattnet och minska motståndet genom av undvika skarpa böjar på rören.

11 maj 2006

Nu är muren färdigmurad. Puh!
Det var jobbigare än vad jag trodde men samtidigt roligt att se den växa fram. Det där med att få den rundad och snygg var inte så lätt. För att få jämna fina kurvor skulle jag tvingas kapa var och varannat block men då antar jag att man tappar lite hållfasthet så det fick bli en halvmesyr som måste snyggas till med putsen efteråt. Tunnan mitt i dammen har jag för att elda upp allt formvirke. Gissa om det blev varmt där nere i gropen med solen gassande från en klarblå himmel och en eldningstunna bakom ryggen.
På bilden syns även de färdiggjutna fundamenten till stenen som ligger och väntar på gräsmattan i bakgrunden.

Här syns anslutningsrören. Närmast ett av returrören, mitt i syns det som skall leda till skimmern och längst därnere skymtar bottenavloppets anslutning.

Jag skulle bra gärna vilja skriva att denna fantastiska magnolia växer på min tomt men måste väl erkänna  att den växer hos Lasse och Channa på Huddinge Koi!
När jag fyllde 50 fick jag ett presentkort på just en magnolia som ännu inte hunnit inhandlas men nu tror jag att jag vet en plats där en skulle passa alldeles perfekt.....

Det här skall bli första delen av min filteranläggning. Tanken inhandlades för 400 kronor och är i princip ny. Tydligen har man förvarat någon helt ofarlig tryckfärg i den men den var helt perfekt rengjord och jag garanterades att den inte bar spår av några som helst gifter. Den rymmer 600 liter och skall så småningom delas upp i tre olika avdelningar. Se skisserna lite längre ner.
Jag skall bara gjuta en platta invid garaget att ställa den på, bygga upp lite väggar runt den, göra hål i väggen till garaget osv, osv.

Återigen börjar jag undra vad det är jag har gett mig in på. Men snart är det semester och de två första veckorna kommer det bara vara jag i familjen som har det så då skall jag väl hinna en del.

Så här har jag tänkt mig mitt förfilter. Det blev som synes ingen vortex då dessa är ganska dyra jämfört med denna lösning. Principerna har Lasse på Huddinge Koi hjälpt mig med, ärligt skrivet så har jag väl bara bidragit med själva ritandet.

Tanken är i alla fall att två 110-rör (eller vad de nu är de där avloppsrören) kommer in i botten. Ett från bottenavloppet och ett från skimmern. Genom att göra dem skjutbara i höjdled kan jag dels styra ifrån vilket avlopp det skall sugas mest, dels kan jag helt rycka bort det som går till bottenavloppet och på så sätt skapa ett enormt sug för att riktigt rensa både rören och området närmast avloppet. De tunga partiklarna kommer att samlas i botten medan resten silas genom borstar som hänger i mittenfacket. Det nu ganska rena vattnet rinner över mellanväggen till det sista facket där antingen en dränkbar pump eller ett insug till en extern pump hänger omgiven av en japanmatta som filterar vattnet ytterligare en gång innan det pumpas in till ett sk. beadfilter i garaget.

I underkanten av tanken monterar jag ett antal utsug så att jag kan tömma skiten som samlats på botten. En nivåreglering monteras i sidan.
När vattenytan i dammen, och genom principen för kommunicerande kärl även filtertanken, når upp till det vågräta röret rinner det över och ut direkt ner i avloppet.Ett öppet rör uppåt förhindrar att en sughävert tömmer hela dammen för mig. Anledningen till att jag drar ner det invändiga röret nästan ända ner till botten är självklart att jag hellre tar av det smutsiga vattnet är det renast vid ytan.
En påfyllningsanordning skall även monteras men den kom inte med på bilden men fungerar med en flottör som i en toalett.

25 maj 2006

Eftersom många har påpekat att det är ganska svårt att putsa en mur så att det blir snyggt och att putsen sitter kvar, så anlitade jag några polska killar som höll på att renovera ett grannhus. Dessa killar verkar kunna sina saker och gör det dessutom både snabbt och snyggt. Både utsidan och insidan är putsade men vi har nu beslutat oss för att be dem "stänkputsa" utsidan för att den skall se så "skrovlig" ut som husgrunder ibland kan vara. Det verkar bli både billigare och enklara än att mura en separat mur med någon form av dekorsten utanpå Lecablocken. Vi får se hur det blir.

Som det nu ser ut så är dammen väldigt iögonenfallande men jag tror att det kommer bli bättre då jag fyllt upp runt muren och anlagt en rabatt på framsidan.